Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa to zioło, które jest znane chyba każdemu. Można spotkać ją zarówno na łąkach, jak i w ogrodach. Należy do rozległej rodziny jasnotowatych i stosunkowo łatwo ją pomylić z miętą ogrodową, wywierającą słabsze działanie. Surowcem zielarskim, który służy do przygotowywania rozmaitych preparatów z mety, jest jej liść. Zawiera przede wszystkim olejki eteryczne, wywierające pozytywny wpływ na nasz organizm.
Olejek miętowy.
Najważniejszym spośród nich jest mentol, nadający olejkowi miętowemu działanie chłodzące i przeciwbólowe. Mentol pobudza wydzielanie soku trawiennego oraz całego układu pokarmowego. Pozwala na łatwiejsze strawienie posiłku, gdyż zwiększa wydzielanie żółci. Pomaga w przypadku wzdęć oraz wiatrów, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Mięta może być używana w postaci liścia w torebkach bądź w saszetkach, który służy do zalewania wrzątkiem. Olejek z mięty niszczy bakterie i sprawia, że zmniejsza się poziom napięcia nerwowego. Mentol jest używany także do produkcji kosmetyków.
TAGI: Mentol, mięta pieprzowa, olejek miętowy, działanie przeciwbólowe, niszczenie bakterii, produkcja kosmetyków.