Produkty zawierające fitoestrogeny

Fitoestrogeny są związkami chemicznymi pochodzenia roślinnego, które wykazują działanie podobne do żeńskich hormonów płciowych. Fitoestrogeny nie tylko łagodzą umiarkowanie nasilone objawy menopauzy, ale także pomagają zapobiegać niektórym postaciom nowotworów, mastopatii, chorobie zwyrodnieniowej stawów, osteoporozie. Podstawowe trzy klasy fitohormonów to izoflawony, lignany i kumestany.

Izoflany w menopauzie.

Do najważniejszych izoflawonów zalicza się genisteinę i daidzeinę.Najbogatsze źródło izoflawonów stanowi soja oraz jej przetwory. Warto zauważyć, iż dużo więcej aktywnych substancji zawierają takie produkty jak mleko sojowe, tofu czy mąka sojowa, niż sos na bazie tejże rośliny czy popularny w kuchni orientalnej makaron. Im mniej produkt jest więc przetworzony, tym wyższa zawartość izoflawonów. Poza soją można je odnaleźć również w takich składnikach jadłospisu jak: warzywa strączkowe, soczewica, szpinak, koniczyna czerwona (ta ostatnia jest spożywana głównie w postaci naparu). Jeśli chodzi o produkty zawierające lignany, to po raz kolejny przoduje soja i jej pochodne.

Pomocne warzywa.

Gdy nie należymy do zagorzałych wielbicieli tego warzywa, można sięgnąć po: siemię i olej lniany, nasiona lnu i słonecznika, ziarna kawy, a także produkty pełnoziarniste, niektóre owoce (jabłka, jagody, wiśnie), warzywa (marchew, czerwona fasola, cebula) a także orzechy.Trzecia popularna klasa fitoestrogenów, czyli kumestany, występują głównie w czerwonej koniczynie, a także w lucernie oraz nasionach i kiełkach soi. Wymienione produkty można z łatwością włączyć do codziennej diety. Siemię lniane wystarczy dodać do wypieków czy potraw gotowanych (co znacznie wzbogaci ich teksturę), olej lniany może być z kolei dobrym dodatkiem do pesto czy sosu sałatkowego. Jeśli natomiast chodzi o soję, to prócz tego, że jest ona najbogatszym źródłem fitoestrogenów, to posiada również mnogość zastosowań kulinarnych. Warto jednak pamiętać, że aby zachować pełnię wartości odżywczych, pastę miso i tofu dodajemy do potraw pod koniec gotowania.

TAGI: Fitoestrogeny, osteoporoza, izoflany, soja i jej przetwory, kumestany, siemię lniane, codzienna dieta w menopauzie, lignany.

PODZIEL SIĘ: