Piołun

Piołun to zioło o bardzo charakterystycznym, gorzkim smaku. Jest wykorzystywany zarówno jako surowiec zielarski, jak i do produkcji alkoholi o gorzkim, bardzo wyraźnym smaku. Piołun wykorzystuje się do produkcji likierów oraz wermutów. Ze złej sławy słynie najmocniejszy trunek, który produkuje się z piołunu, którym jest absynt. Ziele piołunu oraz jego liść zawierają głównie olejki eteryczne, które zawierają tujon.

Flawonoidy w piołunie.

Pozostałe związki piołunu, do których należą flawonoidy i związki ściągające, nie mają zbyt dużego znaczenia leczniczego. W sklepach zielarskich można kupić oprócz liści nalewkę oraz wyciąg alkoholowy z piołunu. Wracając do działań piołunu, skutecznie poprawia apetyt i sprawia, że poprawia się trawienie. Piołun poprawia wydzielanie żółci i odkaża drogi pokarmowe, dzięki czemu maleje szansa zapalenia w tym miejscu. Piołun wykazuje także działanie przeciwpasożytnicze na takie pasożyty jak wszy i świerzbowce. W tym celu łączy się go z innymi ziołami – takimi jak wrotycz i pestki dyni.

TAGI: Surowiec zielarski, piołun, flawonoidy, poprawa trawienia, działanie przeciwpasożytnicze, wrotycz, pestki dyni.

PODZIEL SIĘ: