Produkty z fitohormonami

Fitohormony służą nie tylko do łagodzenia objawów klimakterium. Ich zastosowanie profilaktyczne oraz wspomagające funkcjonowanie organizmu jest równie istotne. Udowodniono na przykład, że spożywanie produktów obfitujących w fitohormony obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie, a oprócz tego stanowi element profilaktyki w chorobach układu sercowo – naczyniowego, w nowotworach.

Zagrożenia w wieku okołomenopauzalnego.

Fitohormony pomagają również zapobiegać tak powszechnej u kobiet w wieku okołomenopauzalnym osteoporozie. Spożywanie produktów z fitohormonami poprawia więc jakość życia współczesnych kobiet (i mężczyzn). A jakie to produkty? Wbrew pozorom łatwe do zdobycia w naszej strefie klimatycznej, niedrogie a przy tym…smaczne. Głównym źródłem izoflawonów (a więc najaktywniejszych fitohormonów) jest soja i jej przetwory. Można je spożywać zarówno na surowo (tofu, mleko sojowe), jak i przygotowywać z ich udziałem różnego rodzaju potrawy (ziarna soi, mąka sojowa). Izoflawony występują także w szpinaku, warzywach strączkowych, soczewicy czy koniczynie czerwonej, przy czym ta ostatnia roślina służy głównie do robienia naparów (lub suplementów).

Właściwa dieta.

Fitohormony z innej klasy – lignanów – także znajdziemy w soi, ale także w bardziej „swojskim” siemieniu lnianym, oleju z tej rośliny, nasionach słonecznika, ziarnach kawy oraz produktach z pełnego ziarna. Warto wzbogacić dietę również o orzechy. Produkty z fitohormonami są wskazane dla kobiet w okresie okołomenopauzalnym, jako łagodny zamiennik HTZ, umożliwiający przywrócenie równowagi hormonalnej. Jednakże nie każdemu związki te mogą się przysłużyć. Kobiety w ciąży czy karmiące powinny raczej unikać spożywania nadmiernej ilości soi czy innych produktów bogatych w fitohormony. Nie są to również składniki pokarmowe zalecane dla małych dzieci.

TAGI: Obniżenie poziomu złego cholesterolu, ryzyko miażdżycy, obniżenie ciśnienia, choroby układu sercowo- naczyniowego, wiek okołomenopauzalny, źródło izoflanów, osteoporoza, izoflony.

PODZIEL SIĘ: